SKOVGAARD

Et godt kaninliv er helt afgørende for vores måde at holde kaniner på. Vores kaniner skal ikke sidde i et bur og kigge ud. Så store folde og så tæt på naturen som muligt.

Frisk fældet pil er en lækkerbisken for kaninerne og et godt foder-supplement

Racen California

En hurtigtvoksende race i mellemstørrelse

Hvor kommer foderet fra?

For kaninerne spiser vel andet end græs...

Racen California er meget lig Hvid Land i størrelse og kødets kvalitet. Den er dog fremavlet i USA i 1920'erne.  Fælles for dem er, at de hurtigt danner kød på et meget spinkelt skelet. Til gengæld bliver de ikke ligeså store som de store kødracer. Kødet er finere i strukturen og dermed ikke trevlet, som det kan forekomme hos de store racer. Gennemsnitligt opnår de på fire til fem måneder en vægt på 3,4  - 4,3 kg. levende vægt.  Slagtet vægt uden hoved ligger  mellem 1,5 og 2 kg.

Kaninerne på Skovgaard spiser meget andet end græs. Marken har en del rød- og hvidkløver samt andre urter og ukrudt. Kaninerne får derudover et lille tilskud af kraftfoder i form af piller med knust korn og tørret græs. Om sommeren er der skruet helt ned for kraftfoderet, mens op til 40% af deres foder i vintermånederne er kraftfoder og korn. Derudover har de fri adgang til græs, hø og halm.

IMG_3001

På Skovgård har vi for at overholde økologiregler overdækket arealer med mindst 45 cm til loft. I naturen har kaniner ikke overdækning med så stor frihøjde, de har huler i jorden. Derfor foretrækker kaninerne ofte at sidde under pallekasserne, i rør eller under en skrå plade som på ingen måde er reglementeret økologisk. Nogen har glemt at spørge kaninerne, hvad de foretrækker, da man lavede økologireglerne.

Er kaninerne økologiske?

Nej, vi er startet op konventionelt. Græsset bliver gødet af kaninerne og tilskudsfoderet er økologisk produceret. Måske omlægger vi senere. Vi indretter os så vidt muligt indenfor økologireglerne, og så ser vi lige tiden an. En hel masse papirarbejde er ikke det der står øverst på vores to-do-liste. For os er det vigtigste at kaninerne har et godt liv, for kaniner må det være et liv på fold være det bedst mulige.

Vores økologiske nabo

Vi er så heldige at have en nabo, der var een af pionererne indenfor økologisk landbrug

Nis Arne drev ved siden af sit job som skolelærer et mindre landbrug med mark, frilandsgrise og fedekvæg og omlagde til økologi mens ordningen var under etablering. Han driver stadig sit landbrug selvom han har rundet de 70, men med god hjælp af sin søn Kristian. Så vi har mulighed for at købe godt økologisk foder på den anden side af hegnet. Vores eget areal er kun 1,5 ha så vi har ikke mulighed for at dyrke anden afgrøde end det grønt kaninerne skal spise friskt. 

Kaninernes liv er godt fra start til slut

Følg med i livet hos Skovgaards kaniner

Vi lægger løbende videoer op fra dagligdagen på gården

Tidselmark blev til kaninland

Tidsler og skræpper havde i de sidste par år fået uhindret adgang til at sprede sig på marken bag vores ejendom, og det rodede ærlig talt lidt deromme. En gammel harve, en stak brænde der skulle skæres op og en masse andre ting jeg helst ikke vil nævne. Vi har haft både geder og får og ingen af dem gjorde noget nævneværdigt ved hverken tidslerne og skræpperne.

Hvad med kaniner spurgte Povl.... ok sagde jeg og så var det besluttet at vi skulle have kaniner.

Povl avlede kaniner til salg på markeder da han var dreng, det foregik i træbure og noget særligt sjovt liv havde de næppe. Men interessen for kaniner ligger dybt i ham og nu var præmissen at de skulle holde tidsler og skræpper nede. Et vildmarksliv skulle de have. Et kaninparadis. Der gik ret lang tid før vi kom frem til at ungerne der uværgeligt ville blive resultatet skulle slagtes til kødproduktion. Sælge dem til et liv som kæledyr i et lukket bur var slet ikke en tanke vi beskæftigede os med.

Projektet udviklede sig som vi fik ryddet marken. Den var ujævn som en slagmark og vi indså hurtigt det ville blive træls at sætte hegn på. Så vi fik naboen til at både pløje og så marken med græs, kløver og urter, jo der blev ikke sparet da vi nu var igang. Når det kommer til hegn kan der ikke spares ret meget, det er bare dyrt uanset hvordan man stiller det an. Vi var længe opsatte på at hegne ind med el hegn, vi har haft høns og det virkede fortrinligt på at holde høns og ræv adskilt. Så længe der var strøm i vel at mærke, en dag slog mig at el hegn til kaniner i snevejr næppe er nogen god løsning. høns tester ikke hegnet hele tiden, men det gør kaniner helt sikkert. Kaniner er nysgerrige og ihærdige, så enden er blevet en kombination af trådnet og elhegn, ræven skal vi holde ude.

Det startede med 11 kaniner

7. januar 2019 henter jeg kaniner af racen california og de får vinterkvarter i det tidligere hønsehus. 10 piger og avlshannen Gunnar der snart viste at han havde styr på bedækningen. Knap 5 uger efter kom de første unger, godt gemt i halmen fandt vi dem i de kommende uger. Hvem der var mor til hvem havde vi ingen styr på, hvem der var god som moderdyr havde vi selvsagt heller ingen overblik over. Hvis man vil give frihed så, mister man altså noget af kontrollen. En dårlig kaninmor kan flyve under radaren når der ikke er adskilte redekasser.

I slutningen af marts kom ungerne ca. 40 styk der var blevet til ungdyr ud i en første fold og de vidst straks et græsstrå ramte næsen at det kunne spises. De fik en fin kasse med halm, men ud over de første dage, så vil de hellere gemme sig/sove under de paller vi har liggende. Pallerne skulle egentlig være ryddet op, men kaninerne fortrækker at gemme sig der, så de får lov at blive. Ja det er lidt noget rod. På plus siden tæller pallerne som skjul for rovfugle, vi har rød glente i området og håber ikke de får smag for kaninunger.

Kaniner på fold

Hegn tager ufattelig lang tid at sætte op

Først skal pælene skoves og spidses, huller i jorden forbores for vi har stiv lerjord, pælene bankes det sidste stykke i. Så kommer jeg ud og siger at de står alt for skævt og så skal der trækkes nogen stykker op igen indtil vi er nogenlunde lige utilfredse.

Så tager vi en pause hvor vi kigger på kaniner og så bliver vi venner igen.

Det gentager sig når vi skal sætte tråd på, den billige volierenet fra Jem og Fix KAN IKKE strammes op, det er vi da blevet enige om.

 

Udbryderkongen er atter fanget udenfor hegnet

Hegnet er skævt og krøllet

Dyrehegnet har 30 år på bagen og er sat op for 3. gang. Det er tænkt som den første og "midlertidige" indhegning. Når jeg sætter midertidig i anførelsestegn, så er det fordi den nok bliver mere permanent end først tænkt. Den har været meget billig i opførelse, solidt, krøllet og temmelig skævt. Kønt er det ikke, men det er recycling når det er bedst - og billigt ikke at forglemme. Pælene vi bruger er i øvrigt granpæle fra udtynding i svigermors skov, holdbarheden er begrænset, men de er langt mere bæredygtige end pæle der er lavet i et fjernt land. Hvis en pæl rådner, så sætter vi en ny og bruger resten af pælen som brændsel.

Grene er både en del af kosten og yder beskyttelse mod rodfugle

Havestolene er vigtige

Vi holder nemlig mange pauser hos kaninerne, der er noget afslappende over at se på kaniner. De har ikke travlt, de smider sig hvor det passerne dem og er i det hele taget så afslappede at det smitter.

Der findes haveterapi og vi synes faktisk der burde laves kanin terapi. Det er afslappende, og kaninerne er lige dele nysgerrige og ligeglade med at man sidder der. Stolene giver i øvrigt fremragende skygge at hvile under synes kaninerne. Så kan vi lave fine overdækninger efter alle regler, stolene er bare bedre.

 

Kaniner på fold

De permanente folde

De nye permanente folde på marken bag gården er nu taget i brug.

De oprindelig 10 moderdyr er blevet til 58 og omend de yngste næppe har haft deres første kuld endnu. De fleste synes at palleramme husene er fine at få unger, men nogen sværger til at grave en hule under jorden. Ungerne der fødes i kasserne kan vi holde øje med og vi har mulighed for at udjævne meget store og små kuld, så alle unger for bedst mulig opvækstkår.

Ungerne der fødes i hulene under jorden kan vi ikke gøre noget for. Vi ser dem først når de er 3-4 uger og kommer op af hulerne. Indtil da dækker kaninmor indgangen med jord og stamper den hver gang hun har ladet dem die og det får de kun lov til ca. 2 gange om dagen.

Kanin i redekasse

13 unger er som at vinde i Lotto

Der er ikke nogen bedre start på dagen end at finde et nyt kuld er kommet til verden. Moderen klarer selv den opgave og vi tjekker i løbet af det første døgn om der er nogen døde eller skadet. 13 unger er dejligt, men kun hvis man har mulighed for at flytte et par stykker til et kuld med færre. 13 er ikke umuligt at opforstre, men risikoen for at de mindste ikke klarer den er selvfølgelig meget størrer. Vi vil gerne at alle unger klarer den, men vi afliver også når det er nødvendigt.

Ungerne er helt nøgne når de bliver født i løbet af en uge har de fået så meget pels at farven går fra hudfarvet til pelsfarvet. De får øjne omkring 10. dagen og begynder snart efter at kravle rundt. Indtil da ligger de bare og sover og spiser, eller spiser gør de kun få gange om dagen. Resten af tiden ligger og sover med halm henover reden. Mor kanin forlader reden når ikke ungerne dier, hun skal  jo ud og spise så hun kan producere mælk til slugehalsene.